4 snabba med Ronnie Eckervig

Ronnie Eckervig

4 snabba med Ronnie Eckervig

Ordförande i organisationen Svensk Ljusdesigner samt ljusdesigner på Light Bureau

Vad är hett i branschen just nu?
Det är svårt att svara på, vi har haft inställda mässor inställda visningar av nya produkter. Leverantörer och producenter verkar inte riktigt hur de ska få ut sina nyheter. Vi ser fortsatt ökan av olika 48V-magnetsystem med fler produkter och varianter. Fler produkter finns med ett större antal varianter för styrsystem eller stand-alone-system, trådbundna eller via blåtand.

Hur har branschen påverkats av Corona pandemin?
Jag upplever att det har haft en stor påverkan, vi ser minskat antal förfrågningar, mer återhållsamhet i pågående projekt. Varsel och uppsägningar hos konsulter, föreskrivare och arkitekter. Vi har sett påverkan på leveranstider och komponenter. Vi är fortfarande mitt i detta och jag upplever att det finns en stor osäkerhet i hur detta kommer påverka alla parter på längre sikt.

Hur viktig är belysningen för säkerheten i samhället?
Superviktig, men man måste också tänka i ett större perspektiv än bara belysning. Belysning kan skapa ljusare och många gånger vackrare uterum, men om man inte ser områden i sin helhet så spelar det ingen roll hur mycket ljus som tillförs. Att ha buskage och annan tät vegetation intill gång- och cykelvägar kommer fortfarande kännas otrevligt och otryggt då man inte ser vad som kan finnas där bakom. Det finns så många bra exempel idag där man tagit stora grepp om områden och jobbat med helheten för att öka säkerheten, ta vara på dessa goda exempel och gör fler, våga använda expertis inom olika områden och låt dem samverka fram lösningar.

Hur viktig är belysningen på din arbetsplats?
Belysningen är en av de ”viktiga” arbetsmiljöredskapen vi har på våra arbetsplatser. Idag har nästan alla kontorsanställda höj- och sänkbara skrivbord, en ergonom som kommer ut till arbetsplatsen och berättar hur du ska sitta, hur du justerar stolen och höjden på bordet. Man får prova olika placering av datorskärm och tangentbord, du kanske tillochmed blir rekommenderad att stå under en period på dagen. Så… vad kan du göra för att påverka din ljusmiljö på din arbetsplats? Sällan mycket, ofta inget!
Att använda en generell fast belysningslösning utan möjlighet för den som arbetar att kunna påverka sin ljusmiljö är inte att ge alla samma förutsättningar att göra ett bra arbete, vilket inte är en bra arbetsmiljö.

Scroll to Top